Bevlogen medewerkers stimuleren


Bevlogenheid leidt niet per sé tot een zichtbare intrinsieke motivatie. Het kan zelfs zo zijn dat bevlogen mensen helemaal niet zo gemotiveerd lijken. Omdat ze misschien met de verkeerde dingen bezig zijn, die hun geen energie geven. Of omdat ze gespannen en prikkelbaar zijn, omdat ze met te veel dingen tegelijk bezig zijn. Omdat hun perfectionisme of faalangst hen in de weg zitten.

Juist bij bevlogen mensen is het herhaaldelijk op zoek gaan naar het contact met hun innerlijke drijfveer en de aspecten van het werk die echt energie geven essentieel. En soms is het nodig hen te remmen, even een time-out te maken om na te denken of zij nog wel met de goede dingen bezig zijn. Voor ons allemaal een goede zaak trouwens. Dan is intrinsieke motivatie echt een motortje: als het motortje eenmaal aan de gang is, blijft het gaan.